Megvalósítás

 

kasza

Fontosnak tartjuk, hogy a közösség minél több szállal kapcsolódjék közvetlen, és távolabbi környezetéhez. Ezt a célt támogatja, hogy pályázatokon veszünk részt, programokat szervezünk, melyeken továbbadjuk tapasztalatainkat, ugyanakkor mi is folyamatosan tanulunk. Hisszük, hogy kapcsolataink sokszínűsége a közösség virágzását, harmóniáját támogatja.

Tapasztalataink továbbadására ökológiai és közösségépítési oktatási programokat valósítunk meg a kistérségben, országos és nemzetközi viszonylatban is. Elsősorban saját élmény, megtapasztalás segítségével. Támogatjuk az egészségmegőrzést szolgáló életformát, és természetes gyógymódokat alkalmazunk

 

Rengeteg helyet megnéztünk, mire egy véletlen során rátaláltunk Siófoktól nem messze egy kis falura, Nyimre. A 25 hektárnyi dimbes – dombos területbe rögtön bele szerettünk.

2012 március 8-án vettük meg a földet Nyimben. Amikor megvettük, egy kopár, élettelen föld volt.

Teljesen kiszipolyozták minden energiáját a földműveléssel, sok–sok vegyszerezéssel. Egy fa, sem egy bokor, semmi nem volt rajta.

A permakultúrás földművelés mellett döntöttünk.

Első dolgunk az volt, hogy újra élővé tegyük a földet. A terület víz-gazdálkodás szempontjából építettünk egy 400 méter hosszú zápor gátat. Ez után a szerves anyag pótlása miatt 6 féle magból készítettünk keveréket, amit aztán zöldtrágyaként vissza forgatva a földbe, humuszt termel.

Fás legelőre elnyertünk egy pályázatot.

Fűmaggal, gyep keverékkel vetettük be a 20H földet. Figyeltünk, hogy ökológiailag is jó legyen a területnek és az ottani növény világra is jellemzőek legyenek. Hasonló képen a fás legelőre  a fákat is gondosan megválogattuk. Megfelelő távolságba ültettük őket, hogy megfeleljen a pályázati előírásnak is és a víz háztartásnak is. 1100 db. fát ültettünk, mi magunk, ebből 300 db. gyümölcsfa.

Sajnos a vad kár nagy, de igyekszünk pótolni őket. Mostanra kis emlősök, rágcsálók költöztek a területre, és megjelentek a vadász madarak is.

1.évben 4000 nm-en vetettünk bio minőségű burgonyát, lovas ekével,  amiből 1.5 T krumpli lett. Ugyan ebben az évben 2 féle tönköly búzát vetettünk még.

Az 1. évben az egyik fiatal házaspár, pici babájukkal, megvettek egy házat Nyimben.  Rá másfél évre az egyik szövetkezetünk vásárolt egy házat ugyan abban az utcában, közvetlen szomszédjában pedig egyik tagunk is vett egy 3. házat. A két ház hátsó kertje kitesz 7000nm-t. Itt kezdtünk el kialakítani egy közösségi kiskertet, ami el tudná látni a közösség zöldség-gyümölcs szükségletét.

Szeretnénk turisztikával foglalkozni, ahol bemutatnánk, mi az ökológiai gondolkodás, a biogazdálkodás, az egészséges életmód, hogyan lehet az egészségünket helyre állítani. Ezekre építkezve, különféle csoportokat, oktató csoportokat szerveznénk.

Ehhez pályázatot nyújtottunk be.