Kik vagyunk

landscape8

 

Az egyesület mögött álló közösség lényeges sajátossága, hogy az ökofalu építésének kulcsát a közösség építésében látja. 

10-15 családból álló baráti közösségünk formálisan 2010-ben alakult meg, olyan emberek találkozása folytán, akik elköteleződtek a közösségi és egyéni szintű kiteljesedési folyamat fontossága mellett. Közelebbi és egészen távoli ismerősök gyűltek össze, akik úgy gondolták, jelenlegi életvitelük hosszú távon nem fenntartható, ezért közös célként határoztuk meg egy, a természet folyamatait mintául vevő emberi, társadalmi, és természeti környezet létrehozását. Ennek lényege a környezettel való együttműködő, partneri viszony mellett a belső folyamatok tudatos építése, erőforrásaink fenntartható kezelése.

Így tehát körülnéztünk, hol, hogyan tudnánk elképzelésünket megvalósítani. Mindannyiunknak volt már tapasztalata működő és most induló ökofalvakkal, és rendelkeztünk egy sajátságos elképzeléssel a megvalósítást illetően. Mivel nem találtunk olyan helyet, ahol rendelkezésre állt megfelelő méretű terület, illetve ahol fogadni tudták volna összetett, egyedi elképzeléseinket, sokszínűségünket, saját helyet kerestünk, ahol ökofalvat építhetünk, s végül a Somogy megyei Nyim határában vettünk 23 hektár földet.

Közösségünk jelenleg túl van az első nehézségeken: szembesültünk álmaink tényleges megvalósíthatóságának gyakorlatával és eszközeivel, s átléptünk az intézményesülés felé: elkezdtük kidolgozni a megalakulását követő operációs rendszer kialakítását és a közösség gyakorlati működésének kidolgozását.

A résztvevők összetétele a kezdetek óta dinamikusan változott és változik jelenleg is, azonban mindvégig törekedtünk arra, hogy a kezdeményezés szellemisége a fókuszban maradjon.

Van köztünk méhész, pszichológus, tanár, építészmérnök, eladó, környezetgazdálkodási agrármérnök,  közgazdász, hangtechnikus, orvos, fizikus-kutató, zenész, zsonglőr, anya, apa, pályázatkezelő, logisztikus, biológus,  természet-gyógyász, masszőr, jógaoktató, vállalkozó. Emellett persze még jó néhány más (gyakorlati és elméleti) tevékenységgel is foglalkozunk.